Подаване заявления за участие в трети етап на класиране след завършен VII клас

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И КАНДИДАТ-ГИМНАЗИСТИ,

От 20.07.2018 г. до 24.07.2018 г. включително можете да подавате заявления за участие в трети етап на класиране, като посочвате само паралелки, за които има обявени свободни места. Обръщам внимание, че след всеки етап на класиране ученикът, който се е записал и след това е изтеглил документите си, не запазва мястото си.

Подаването на заявление може да стане по два начина:

  1. Подаване на заявление в училище-гнездо. Работното време е от 8:00 до 18:00 часа без събота и неделя Списък със свободните места в паралелките е изложен в училищата-гнезда на достъпно място. Попълването става като подреждате паралелките в низходящ ред (започвате от най-желаните). За едно желание се смята кандидатстването за един профил или за една специалност от професия за всяко заявено училище Вашето заявление на хартиен носител ще бъде кодирано от длъжностно лице. След това ще Ви бъдат поискани оригиналите на Свидетелството за завършено основно образование и служебната бележка с резултатите от изпитите. Ако в заявлението Ви има паралелки със специалности от професии трябва да носите оригинал и копие на медицинското свидетелство. След проверка от длъжностно лице оригиналите ще Ви бъдат върнати. Следващата стъпка е заявлението Ви да бъде входирано в електронната система. Това ще бъде извършено от длъжностно лице, на което ще трябва да съобщите имената на един от родителите, телефонен номер и/или електронен адрес. Длъжностно лице ще регистрира заявлението, което ще получи номер от електронната система. С това заявлението Ви е прието.
  2. Електронно подаване на заявление за участие в трети етап на класиране е възможно само за кандидат-гимназисти, които до този момент не са били записани на първо и/или второ класиране. Попълването е през сайта https://priem.mon.bg/, където можете да влезете с входящия № и кода за достъп от служебната бележка за удостоверяване на мястото за явяване на приемен изпит, която сте получили от училището. Попълването става като подреждате паралелките, в които има свободни места в низходящ ред (започвате от най-желаните) избирайки кода на паралелката или училището и от там паралелката. За едно желание се смята кандидатстването за един профил или за една специалност от професия за всяко заявено училище. Желателно е да се съобразите с резултатите си от изпитите. Броят на желанията не е ограничен. Ако в желаните паралелки има специалности от професии трябва да прикачите сканирано в pdf-формат медицинско свидетелство. След като попълните исканите от Вас паралелки внимателно проверете попълненото Заявление и се уверете, че сте попълнили точно тези паралелки, които желаете и те са по реда на Вашите желания. Убедете се, че сте попълнили вярно и точно желанията си. Подаването на заявлението по електронен път приключва с натискане на бутона „Запиши“ след това не можете да правите никакви промени и не можете да подавате друго заявление нито по електронен път, нито на хартиен носител в училище-гнездо.