Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

За девети пореден път Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” организира Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Той отново е включен в Националния календар на МОН. Темата на надпреварата тази година е „Приятелството – сила и спасение”.

Конкурсът е насочен към учениците от VІІІ до ХІ клас в България, Европа и Израел. Класирането се извършва в отделни категории за българските и чуждестранни участници. Те трябва да представят художествен разказ, написан специално за този конкурс, непубликуван и неучаствал в други конкурси. Всеки се представя само с една творба.

Младият автор трябва да се пренесе във времето на Холкоста и да сътвори литературна творба, в която да разкаже за обикновени хора, извършили необикновени постъпки.  Те могат да потърсят отговори на въпроси, като: Какво предизвиква куража да окажеш помощ на евреи във време на геноцид срещу тях? Какво кара човек да рискува своя живот, за да спаси друг? Какво е чувството да си в опасност и да разчиташ единствено на смелостта и морала на приятел?

Разкази, които стъпват върху историческа конкретика и базирани на автентични истории, ще се разглеждат с предимство. Журито високо ще оцени изследователския дух на авторите – издирване на очевидци или техни наследници, както и творческото пресъздаване на техните спомени.

В историята ни от периода на Холокоста има много примери за хора, които са направили съдбоносни избори, запазвайки живота на евреи. Вярваме, че учениците ще открият сред тях героите на своите разкази и ще съхранят по този начин паметта за тях.

Конкурсът стартира от 11 октомври 2021 година и ще продължи до 1 февруари 2022 година, която е крайната дата за получаване на ученическите разкази. Във виртуалната библиотека на сайта www.alef-bg.org  отново ще бъдат публикувани материали по темата, които ще са в помощ на учениците.

Художествените разкази ще бъдат оценявани от авторитетно жури в съответната категория. Победителите ще получат парични награди, но са предвидени и много материални стимули. Заелите призови места /І, ІІ, ІІІ/  в конкурса ще имат правото да кандидатстват за получаване на годишна стипендия според Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби и Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби.

Всички номинирани ученици ще бъдат поканени в Бургас през юни 2022 година на финалните събития на конкурса, организирани като тридневен фестивал, който освен тържествена церемония по награждаване, включва прожекции на документални филми, посветени на Холокоста и уникалното спасение на българските евреи, представяне на книги по темата, експозиции на изложби, специални литературни работилници, водени от именити български писатели и историци, които ще подпомогнат творческите умения на младите хора, литературни четения и др. Развлекателният момент е основна част от фестивала, затова предвиждаме специална вечер на приятелството, където общуването между младите хора да бъде в неформална обстановка, даваща възможност за директен контакт и запознанства.

Част от стимулирането на участниците и номинираните в конкурса е публикуването на творбите им в сборник, което вече е утвърдена традиция. Той се издава в книжен и електронен формат.

Регламент на конкурса