Фондация „Америка за България“

Драги читателю,
 
Честита Нова Година! Приветстваме те с първия брой за 2021 на бюлетина на Фондация „Америка за България“ – пространство за новини и истории от нашата общност.
 
Посрещнахме годината с надежда и оптимизъм. Първият повод за това е присъединяването към Борда на директорите ни на Милена Драгийска-Денчева, главен изпълнителен директор на Лидл България и Мениджър на годината за 2020, и дългогодишния приятел на България посланик Родерик Мур.

С изглед към звездите и праисторическото битие

През идните месеци ще бъдат реализирани редица вълнуващи проекти в резултат от 72 нови партньорства на Фондацията по програма „Следващите 10“.

Първият компактен мобилен планетариум в София ще отвори врати през май, разкривайки тайните на нощното небе на жителите на столицата и нейните гости.

Новата година се очертава да е плодотворна за местния туризъм със старта на няколко интересни инициативи по поречието на Дунава и в Северозападна България. Сред тях е и проект за пътешествия в праисторията.
Училищен екип от ОУ „Яне Сандански“ в Пловдив разработва модел за мултидисциплинарно обучение в онлайн среда, като надгражда дългогодишния опит на училището в областта. Когато учениците са ангажирани, а преподаването – практически насочено, ученето е по-ефективно!
Чрез програми като „Училища на бъдещето“ и конкурса „Онлайн учене“, Фондация „Америка за България“ подкрепя въвеждането на иновативни практики в училищното образование. Тук: Ученици от 18-то СУ „Уилям Гладстон“ работят по проект за ураганите, като по този начин едновременно усвояват умения и познания по математика, английски, география и информационни технологии.
Сдружението на кметовете на кметства в община Червен бряг ще създаде мобилна правна клиника, чрез която ще осигурят достъп до безплатна правна помощ на жителите на 14 малки населени места в общината.
Как се гради здрава общност?
Физическото здраве на служителите е приоритет за все повече компании, но на пазара в България липсват социални придобивки, подпомагащи психическото здраве. Група предприемачи в програмата ABLE Activator виждат в пропуска възможност и създават MindFit – абонаментна услуга за по-добър баланс между работа и личен живот.
Членовете на Асоциацията на студентите-медици в България бяха сред тези, които откликнаха на призива на болниците за помощ в COVID-19 отделения. Подкрепихме ги чрез съвместната инициатива на Посолството на САЩ и Фондация „Америка за България“ – „Възстановяваме се заедно“, за да може по-ефективно и навременно да отговорят на нуждите на болниците, да получат необходимото обучение и за редовно тестване.
Не пропускайте!
Нова изложба в Детски научен център „Музейко“ ще запознае посетителите с „Аполо 11“ – първата космическа мисия, чийто екипаж каца на Луната. Специално от Смитсоновия институт във Вашингтон за изложбата пристига копие на скафандъра на астронавта Нийл Армстронг от неговата прочута разходка по повърхността на Луната. Изложбата е подкрепена от Посолството на САЩ.
Копие на скафандъра на Нийл Армстронг от мисията „Аполо 11“ и думите на астронавта, останали в историята: „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“
Предстои да обявим нови конкурси и други възможности в следващите месеци, затова не пропускайте да се абонирате за този бюлетин и да ни последвате във FacebookInstagram и LinkedIn.

С пожелания за здраве и една по-светла и успешна 2021!

Фондация „Америка за България“