XXII Национален фестивал на детската книга.

От 11 до 13 май 2020 г., в гр.Сливен, по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга”, ДАБЧ и др., ще се проведе XXII Национален фестивал на детската книга.
Гости на Фестивала ще бъдат автори, издатели, илюстратори, литературни критици, библиотечни специалисти, педагози, психолози и др. от България и чужбина, и разбира се много деца. Програмата на тазгодишното издание на Фестивала включва:
– Срещи с детски автори;
– Премиери на детски книги;
– Уъркшоп по четене;
– Връчване на Националната награда “Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване;
– Отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс на тема: “Неразказани истории на един ловец на приключения” и от IX Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои;
– Кръгла маса с международно участие по проблемите на детската книга и детското четене;
– Художествени изложби;
– Базар на книги;
– Представления, концерти, карнавални шествия и др.
Националният фестивал на детската книга, чийто домакин е РБ „Сава Доброплодни”- Сливен, е уникално явление в културния живот на страната и привлича все повече гости от страната и чужбина. Целта на организаторите е да се даде възможност на всички участници в процеса на създаването и разпространението на детската книга да се срещат и да обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване, да очертават проблемите, които стоят пред тях, да набелязват пътища за засилване на интереса на децата към книгата и четенето, в конкуренция с новите мултимедийни продукти. Не на последно място да се провокира въображението и творчеството на децата.

  • Обява за Национален литературен конкурс на тема: “Неразказани истории на един ловец на приключения” от тук
  • Обява за Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои от тук