Информационно събитие за представяне на резултатите и на предстоящите дейности, свързани с обученията по проект „Нов шанс за успех”

На 13.08.2019 г. от 14:00 часа в заседателната зала на РУО – Видин се проведе информационно събитие за представяне на резултатите и на предстоящите дейности, свързани с обученията по проект „Нов шанс за успех”, процедура чрез директно предоставяне BG05M20P001-3.004 „Ограмотяване на възрастни – фаза 1” по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Целта на проекта е да се даде възможност на лица над 16 години, които нямат статут на ученици и не са посещавали или завършили училище, да се ограмотят и да придобият компетентности от прогимназиалния етап.

До настоящия момент проектът е реализиран в три етапа.

В първия етап са сформирани осем групи за ограмотяване. В резултат на обучението в тези групи 77 обучаеми завършват успешно началния етап на образованието си.

Във втория етап се провеждат курсове за ограмотяване в три групи, като успешно завършват обучението си 30 обучаеми.

В момента се провеждат обучения в третия етап на проекта. СУ „Св. св. Кирил и Методий“-  гр. Брегово, СУ „Христо Ботев“- с. Арчар, СУ „Васил Левски“- гр. Кула и СУ „Св. св. Кирил и Методий“- с. Ново село са четирите училища от област Видин, които реализират дейности в групи за ограмотяване и в групи за придобиване на компетентности от прогимназиалния етап. Обучението в групите за ограмотяване (две групи) е приключило и 17 обучаеми са завършили успешно началното си образование. Продължава обучението в групите за придобиване на компетентности от прогимназиалния етап. Предстои да стартира обучението в VII клас.

Екипите от четирите училища, които осъществяват дейности по проекта, представиха реализираните обучителни дейности, дейностите по популяризиране на проекта и резултатите от обученията.