„Европейският парламент и аз“

Информационен Център „Европа Директно – Видин“ инициира провеждането на конкурс за есе на тема „Европейският парламент и аз“. Целите на конкурса са:

–  задълбочаване знанията на младите хора за Европейския съюз и Европейския парламент;

– повишаване интереса към изборите за Европейски парламент и насърчаване на избирателната активност;

– формиране на ценности, свързани с общоевропейското културно пространство, интернет културата и информационното общество;

– приобщаване на българските младежи към европейската идея;

– насърчаване на творчеството сред младите хора.

Идеята на инициативата е авторите да представят своето място и роля в Европа и Европейският парламент, както и в какво може да се изрази ползотворното участие на младите хора в европейския проект.

Конкурсът се провежда от януари до май 2019 г. Конкурсните работи се приемат до 15 април 2019 г. Право на участие имат всички ученици от област Видин на възраст от 16 до 19 години.

Оценката на конкурсните работи ще се извърши от компетентно жури, съставено от учители по български език и литература от трите най-големи училища в гр. Видин: Светломира Пешева, Пенка Милушева и Катя Попова.

За най-добрите творби са предвидени специални награди.

Предвижда се церемонията по връчване на наградите на трите най-добри есета да се състои на 9 май 2019 г. По време на връчването на наградите ще се направи „виртуална разхода из Европейския парламент“ под формата на мултимедийна презентация. Ще поканим представител на младежки екип „Европа“, който да представи Европейския парламент. За участниците ще разпечатаме плакати и картички.

  • обява за конкурса от тук
  • регламент на конкурса от тук
  • заявка за участие от тук