Фестивал за детско и младежко медийно изкуство „АРЛЕКИН“

Фестивалът за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“ се осъществява с подкрепата на Община Варна, ДАБЧ, БНТ, БНР, БДЖ, вестник „България сега” (Чикаго), Италианския културен институт.
Провежда се в две конкурсни програми – национална и международна. Право на участие имат деца и младежи на възраст до 20 години, като могат да участват индивидуално или в група, а категориите, в които могат да представят своите разработки, са кино, анимация, радио, интернет медии, фотография, като в рамките на фестивала се провежда и песенен конкурс „Киното – моя любов, моя песен“
Осмото издание на фестивала е предвидено да се състои от 07.06.2018 г. до11.06.2018 г. в гр. Варна. Организаторите са предвидили възможност за виртуално обучение при изработването на сценарий за филм и за запознаване с изразните средства на киноизкуството, както и изказват готовност за оказване подкрепа при заснемане и монтаж на филма. Етапите от фестивалния процес започват със заявка за участие за идея на филм, подадена чрез попълване на електронен формуляр, публикуван на сайта на фестивала: arlekinfest.com до 20 декември 2018 г., и приключват с предаване на финалните версии на продуктите – 20 май 2019 г. Международно жури от доказали се в областта професионалисти ще излъчи победителите в националната и международната програма на 09.06.2019 г. и на 10.06.2019 г.
Фестивалът бележи устойчивост във времето и събира все повече участници, като обновява своята програма и категории. В изминалото седмо издание през 2018 г. са представени филми на 1000 участници от 18 страни от Европа, Америка и Азия, а в песенния конкурс заявилите участие са 150 деца и младежи от различни възрастови групи.
Повече информация за фестивала може да се намери на сайта: http://arlekinfest.com/.

  • статут на фестивала от тук
  • програма от тук