1 декември – Световен ден за борба със СПИН

Мачът на звездите, посветен на Световния ден за борба със СПИН, ще се играе във Видин за тринадесети път.

Баскетболната среща между отборите на „СЕВЕРА” и „ЮГА” ще се проведе в Спортна зала „Фестивална” на 29 ноември, от 17.00 часа. Уникалната инициатива, която е запазената марка на Видин в АНТИСПИН кампанията, се организира от Общината, Регионалното управление на образованието, Общинския съвет по наркотичните вещества, Общинския младежки съвет за превенция на зависимости и Баскетболен клуб ”Видабаскет”. Събитието ще бъде открито от заместник-кмета на Община Видин Венци Пасков.

По създадена вече традиция, на териториално разделение между училищата от Видин ще се сформират два отбора от най-добрите ученици, които ще играят помежду си в демонстративната баскетболна среща.
За състезателите са закупени атрактивни екипи от Общината, които ще останат като подарък за младите баскетболни звезди.
Както винаги, по време на надпреварата ще се организират игри с публиката, като най-интересната ще е за точно попадение от централната линия с награда от 130 лв.

Доброволци от Общинския младежки съвет за превенция на зависимости ще раздадат на всички присъстващи червената панделка – символ на съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН.

Световният ден за борба със СПИН се отбелязва на 1 декември. Мотото на АНТИСПИН кампанията за 2018 г. е „Узнай своя статус!“. Тя е насочена приоритетно към младите хора, а стремежът на организаторите е да бъде популяризирана услугата за безплатно и анонимно изследване за ХИВ.