Литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ организира литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Темата на тазгодишното, шесто издание на надпреварата, е ДА ОБИЧАШ, ВЪПРЕКИ… и е предизвикателство към творческото въображение на учениците, базирано на исторически факти или изцяло плод на фантазия.

Младите разказвачи трябва да смесят реалност с въображение в художествени разкази по темата:

ДА ОБИЧАШ, ВЪПРЕКИ…

Те трябва да разкажат истории за любов, приятелство, разбирателство, взаимопомощ и саможертва между българи и евреи. Герои могат да бъдат реални личности или сюжети, които се основават на действителен случай. Задачата пред младите творци е на основата на познанията си за историческата реалност да разкажат своя история, сътворена от въображение и умение да си служат с литературния език.

Във виртуалната библиотека на сайта на Център „Алеф„ е поместена богата библиография и филмография, както и публикации за реални съдби и ситуации от историята, които са в помощ на учениците.

Конкурсът стартира от ноември 2018 година. Според регламента, в него могат да участват ученици от VIII до ХII клас от цялата страна.

Ученическите творби се изпращат до 1 март 2019 г. на електронна поща center.alef@gmail.com или на адрес: Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4 ет. 4. Център Алеф