Изграждане и развитие на безжични мрежи

УВАЖАЕМА/И  ГОСПОЖО/ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Информираме Ви, че с Решение № 720 от 11.10.2018 г. на Министерски съвет е одобрено разходването на 7 065 800 лв. за изграждане и развитие на безжични мрежи за нуждите на 550 държавни и общински училища, които все още нямат изградени такива мрежи. Ще се финансират средни, обединени и спортни училища, профилирани и професиокални гимназии, както и училищата по изкуства и по култура. На този етап няма да се финансират начални и основни училища и детски градини.

Средствата са разпределени, както следва:

– за 396 общински училища – 5 105 400 лв.;

– за 138 държавни училища, финансирани от Министерството на образованието и науката –
1 735 150 лв.;

– за 11 държавни училища, финансирани от Министерството на културата 161 500 лв.;

– за 5 държавни училища, финансирани от Министерството на младежта и спорта – 63 750 лв.

Списъкът с училищата, получаващи средства за изграждане на безжична мрежа, задължителните минимални изисквания и правилата за изпълнение са публикувани на сайта на МОН в рубрика „Програми и проекти“ – „Национални програми 2018″ – 7. Национална програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“.

В тази връзка Ви информирам, че е необходимо училищата включени в цитирания по-гope списък веднага да стартират процедура по изпълнение. Необходимо е да се проведе процедура по избор на потенциaлен изпълнител за изграждане на безжична мрежа, като избраната оферта следва да е съобразена със задължителните минимални изисквания.

В срок до 15.11.2018 г. директорите трябва да са сключили договори и да са  изразходвали получените средства.

В срок до 30.11.2018 г. на онлайн платформата за кандидатстване по национални програми за развитие на образованието 2018 година – https://np2018.mon.bg/ в раздел „Изграждане u развитие на безжични мрежи за нуждите на държавните u общинските училища за 2018 г.“, директорите трябва да качат следните документи:

  1. Техническа и ценова оферта с включени марки, модели, количества и цени с разбивка по компоненти и дейности.
  2. Договор, съответстващ на офертата.
  3. Разходооправдателен документ.

След приключване на дейностите по изграждане на WiFi, но не по-късно от 31.03.2019 г., на онлайн платформата следва да се прикачи и приемно-предавателен протокол. В протокола изрично трябва да е упоменато името на поне един служител от училището, който е обучен за работа с предложеното решение.

 Приложение:

  • Списъкът с училищата, получаващи средства за изграждане на безжична мрежа от тук
  • Задължителните минимални изисквания и правилата за изпълнение от тук
  • Решение № 720 от 11.10.2018 г. на Министерски съвет от тук

  

С уважение,

ВЕСЕЛКА АСЕНОВА
Началник на РУО – Видин